ΜΕ ΤΟ BRAVE NEW YOU-RELOADED, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

ΒΝΥ

Δεν εμπιστευόμαστε πλέον τους ανθρώπους, αλλά εμπιστευόμαστε όλα όσα είναι γραμμένα στο διαδίκτυο. Αυτή η διαδικασία συχνά οδηγεί σε αύξηση της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, της ρητορικής μίσους, στην ομοφοβία και στον μισογυνισμό, που αντικαθιστούν την θέση της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Από αυτήν την ανάγκη για ευαισθητοποιήσει προκύπτει η διαδικτυακή καμπάνια Brave New YOU: #MyInclusiveEurope. Κατά τη διάρκεια διεθνών ανταλλαγών νέων, οι νέοι/ές συμμετέχοντες/ουσές του BNY θα ανταλλάξουν προσωπικές ιστορίες και καλές πρακτικές, θα αποδόμίσουν στερεότυπα και θα καταρτίσουν πολιτικές προτάσεις για μια πιο συμπεριληπτική Ευρώπη.

Το ευρωπαϊκό έργο Brave New YOU-Reloaded στοχεύει στην οικοδόμηση ικανοτήτων και εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων νέων - φέρνοντάς τους/ις πιο κοντά τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο - για να συν-δημιουργήσουμε μια πιο συμπεριληπτική και ανοιχτόμυαλη Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες είναι 50 νέοι και νέες από 10 χώρες (Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία). Οι νέοι και νέες αυτοί/ές, καλούνται να συζητήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη ρητορική μίσους για να δημιουργήσουν μαζί εναλλακτικές αφηγήσεις.

“… εκφράζεται ρητορική μίσους εναντίον τους όχι μόνο για την καταγωγή τους, τον τόπο κατοικίας,τον τρόπο ζωή, το βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες ζωής της περιοχής, αλλά και για πληθώρα άλλων ταυτότητες που έχουν τα άτομα αυτά, και είναι δύσκολο να εκφραστούν λόγω της γενικής καταπίεσης στην κοινωνία, αλλά επίσης επειδή ζουν σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές.” United Societies of Balkans (USB).

Η ομάδα με την οποία δούλεψε η USB είναι έφηβοι/ές και νέοι/ές που ζουν στα περίχωρα της Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην δυτική πλευρά της πόλης. Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι γνωστή ως βιομηχανική περιοχή, και είναι φτωχότερη και λιγότερο ανεπτυγμένη από την ανατολική, ενώ υπάρχει έλλειψη σε υποδομές και δημόσιους χώρους, όπως πάρκα. Μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, πολλές περιοχές κατοικούνται τώρα από ανθρώπους που βρίσκονται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, είναι μετανάστες ή ανήκουν σε μειονότητες όπως είναι οι Ρομά.

Στα πλαίσια του έργου, τον Ιούλιο του 2020 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο με περίπου 20 νέους και νέες, μέσα από το οποίοι οι συμμετέχοντες/ούσες ήρθαν σε επαφή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ευαισθητοποιήθηκαν απέναντι στη ρητορική του μίσους, και ανέπτυξαν τις δικές τους απόψεις για τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον ρατσισμό και γενικά τις ρητορικές και τα στερεότυπα που οδηγούν σε διχασμό. Τους επόμενους μήνες, λόγω και της πανδημίας του COVID-19, οι συναντήσεις αυτές συνεχίστηκαν διαδυκτιακά, δίνοντας παράλληλα μεγάλο βάρος στη μη τυπική μάθηση και στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των νέων. Οι συναντήσει αυτές οδήγησαν στην δημιουργία μιας σειράς ποιημάτων, στηριγμένα στην αυτόματη γραφή, τα οποία εξέφραζαν τα συναισθήματα, τα βιώματα και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων/ουσών.

Το έργο Brave New YOU - Reloaded χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό (2014-2020). Συγκεντρώνει 11 εταίρους από 10 χώρες σε όλη την Ευρώπη με εμπειρία στην εργασία με διαφορετικές ομάδες νέων από μειονεκτούσες και περιθωριοποιημένες περιοχές. Μακροπρόθεσμα, το έργο στοχεύει στη διασφάλιση ενός μηχανισμού προσέγγισης και ένταξης των νέων από περιβάλλοντα που προσφέρουν λιγότερες ευκαιρίες, μέσω συγκεκριμένων αλλαγών πολιτικής και σχεδιασμού. Έτσι, στο τέλος του έργου, θα δημοσιευτεί ένα εγχειρίδιο καλών πρακτικών που έχουν αποκομιστεί από τις οργανώσεις και τις ομάδες νέων, καθώς και ένα έγγραφο προσανατολισμού για μελλοντικές δράσεις πολιτικής

 

ΒΝΥ

ΒΝΥ