Brave New YOU - Reloaded! : Mládežnícka výmena

Brave New You logo

Brave New YOU - Reloaded priblíži komunity vybudovaním dôvery medzi rôznymi skupinami mladých ľudí, ako aj schopnosťami stať sa aktívnymi tvorcami agend a aktérmi zmeny na miestnej aj európskej úrovni, aby spolu vytvorili otvorenejšiu a inkluzívnejšiu Európu. Projekt sa zameriava na otázky nedostatočnej účasti znevýhodnených a menej zastúpených skupín v komunitách po celej Európe. Združuje 11 partnerov z 10 krajín z celej Európy, ktorí pracujú s rôznymi skupinami mladých ľudí v znevýhodnených a znevýhodnených oblastiach na miestnej úrovni alebo ich zastupujú a poskytujú priestor na ich účasť na medzinárodnej úrovni. Zásadnou súčasťou projektu BNY Reloaded bola mládežnícka výmena (YE), ktorá sa konala od 26. novembra do 11. decembra 2020.

Pôvodne navrhovaná myšlienka bola, že sa na mládežníckej výmene zúčastní 50 ľudí z 10 partnerských krajín (5 účastníkov z každej krajiny). Kvôli následkom pandémie COVID-19 sme však museli prispôsobiť samotnú výmenu aktuálnej situácii. Z tohto dôvodu sme zvážili nasledujúce faktory:

1) trvanie aktivít (zvyčajne ich skracujeme, aby sme nepreťažili mladých ľudí);

2) použité nástroje (ak sú digitálne - používame nástroje, ktoré sú prístupné a užívateľsky prívetivé);

3) použitá metodika (je veľmi participatívna, s terminológiou známou všetkým);

4) jazykové bariéry (využívame aktivity, ktoré si vyžadujú tvorivejšie vyjadrenie)

5) zabezpečíme, aby boli aktivity zábavné;

6) venujeme osobitnú pozornosť vytváraniu bezpečných priestorov, kde sa každý cíti vítaný

Je zrejmé, že YE sa presunulo do online sféry. Pomocou inovatívnych metód online, tréneri v spolupráci s organizátorom a s podporou sekretariátu YEU a koordinátorov PET vyvinuli výmenný program zameraný na zdieľanie skúseností účastníkov. Cieľom YE bolo poskytnúť priestor každému miestnemu tímu, aby sa spojili, podelili sa o svoje identifikované nenávistné príbehy a spolupracovali na vzájomnom budovaní kompetencií, ako ich riešiť, a zdieľali postupy, ako vytvárať alternatívne príbehy.

Pokiaľ ide o metodiku, YE vychádza zo základov neformálneho vzdelávania. Pretože sa tak nestalo na jednom mieste (offline), boli potrebné určité úpravy, aby sa prispôsobil súčasnej situácii. Existovala kombinácia online nástrojov, ktoré účastníkom umožňovali kontaktovať, komunikovať a slúžiť na ich zblíženie. Snažili sme sa workshopy prispôsobiť online prostrediu, aby sa formát YE čo najviac priblížil pôvodnému konceptu výmeny myšlienok, myšlienok a poznatkov. Rozhodli sme sa zamerať na tento aspekt, pretože je jedným z jeho najdôležitejších prvkov. Aby účastníci mali dostatok času na plnenie svojich každodenných povinností, upravili sme formát výmeny, ktorá sa konala v ôsmich sekciách.

Prioritou bolo tiež vytvorenie bezpečného online priestoru, ktorý by umožňoval čo najväčšiu účasť aktívnym účastníkom. Toto bolo urobené niekoľkými spôsobmi: najskôr sme sa vyhli používaniu typických digitálnych nástrojov, ako je Zoom. Z tohto dôvodu sa osobitná pozornosť venovala gamifikácii a interaktívnym nástrojom ako Gather.town, Kahoot a ďalším rôznym typom vizuálnych prezentácií. Na samom začiatku výmeny sme dali príležitosť našim účastníkom zoznámiť sa s nástrojmi, ako je Gather.town. Presnejšie povedané, Gather.Town je interaktívny nástroj, v ktorom majú účastníci svojho vlastného hráča a môžu chodiť a komunikovať s ostatnými účastníkmi a okolitými objektmi. Počas stretnutí boli účastníci vyzvaní, aby sa prešli po platforme a komunikovali s ostatnými, aby splnili úlohy, ktoré boli od nich požiadaní (napr. nájsť niekoho, kto je študentom, a opýtať sa ho na jeho najväčšiu študentskú noc). Vytvorením vlastných máp a hier mali účastníci príležitosť lepšie sa spoznať, čo okrem iného pomohlo znížiť potenciálny strach z online prostredia.

Je dôležité poznamenať, že účastníci YE na otázku, ktorá časť aktivity bola najlepšia, poukázali na prezentácie, diskusie a interakciu s ostatnými mladými ľuďmi, ich kultúrami a krajinami. Poďme sa teda pozrieť na to, čo miestne skupiny predstavili počas YE:

Miestna skupina ActionAid International Italia Onlus (AAIT) predstavila svoju digitálnu kampaň zameranú na boj proti nenávisti a násiliu na ženách, zatiaľ čo miestna skupina ADEL Slovakia sa zaoberala predsudkami voči rómskej komunite na Slovensku. Svoje aktivity predstavila aj spoločnosť CGE Erfurt e.V., ktorá oslovila miestnu komunitu v regióne Thüringen v Nemecku. United Societies of BAlkans (U.S.B.), ktorú tvoria tínedžeri žijúci na okraji Solúna, sa dotkla otázky nenávistných prejavov proti ľuďom LGBT + v Grécku. Miestna skupina Centra pre medzikultúrny dialóg (CID) diskutovala o otázkach segregácie škôl, ako aj o probléme znečisťovania životného prostredia v Severnom Macedónsku. Členovia miestnej skupiny BIT strediska pre mládež v Slovinsku predstavili problémy, ktorým čelia vo svojej oblasti, Bela Krajina, a označili nenávistné prejavy za najväčší problém svojej strednej školy. Cieľom Open Youth Center of Sauga (Sauga ANK) bolo zahrnúť do svojej miestnej skupiny mladých ľudí zo 4 rôznych oblastí obce Tori a počas YE premietli video s ich predstavením a ich prácou. Stiftelsen Fryshuset vo Švédsku sa rozhodol pracovať so skupinou mužov a žien vo veku od 15 do 20 rokov zo znevýhodnenej oblasti Vivalla. Miestna skupina, s ktorou pracuje organizácia MOJU - Associação Movimento Juvenil em Olhão, hovorila o svojich aktivitách a príbehoch o nenávistných prejavoch, na ktoré sa zameriavajú, najmä pokiaľ ide o rasovú diskrimináciu a rodové vyjadrenie. Nakoniec budú miestne akcie YEU vyvinuté prostredníctvom RainbowHouse Brusel (RBH), ktorého hlavným cieľom je bojovať za práva LGBTQIA +. Predstavili výzvy, ktorým čelia, a potrebné riešenia. Na záver hovorili o vyvinutom súbore nástrojov s názvom Challenging hate speech against LGBTIQ +: A Counterarrative for Young People.