Ρητορική μίσους και ιστορίες

Τι ακριβώς είναι η ρητορική μίσους; Θα μπορούσατε να την αναγνωρίσετε; Τι είδους αφηγήσεις αντιμετωπίζει κυρίως η κοινότητά σας;

Μάθετε τις κοινότητες και τις αφηγήσεις μίσους με τις οποίες θα διαπραγματευτούμε.

 

ActionAid - Italy

Στην Ιταλία, η ActionAid συνεργάζεται με μια μικτή ομάδα αποτελούμενη από ακτιβιστές που έχουν αφοσιωθεί στο ζήτημα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και νέους οι οποίοι έχουν ως στόχο την το χτίσμο εκ νέου της αυτοπεποίθησής τους και την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Αναλύοντας κριτικά το πλαίσιο - συγκεκριμένα, την εικόνα που δημιουργείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - η ομάδα μαθαίνει πώς να αναγνωρίζει και να αποδομεί την ρητορική μίσους ή/και τις ρητορικές που προωθούν τις διακρίσεις, για να προτείνουν αντίθετες αφηγήσεις με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ανοιχτής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

ADEL - Slovakia

Η κύρια ομάδα-στόχος μας είναι νέοι από μειονεκτική περιοχή της Ανατολικής Σλοβακίας, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν ρητορική μίσους ή στερεότυπα από άλλους και δεν έχουν πολλές ευκαιρίες.

Ωστόσο, ο ειδικός μας έχει εμπειρία στη συνεργασία με τους νέους Ρομά. Επομένως, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε τις επόμενες δραστηριότητές μας μαζί με αυτήν την ομάδα-στόχο.

CGE - Germany

Συνεργαζόμαστε και ερχόμαστε σε επικοινωνία με την τοπική κοινότητα στην περιοχή Thüringen, η οποία αντιμετωπίζει δημογραφική συρρίκνωση και ακροδεξιά κίνηση. Θα συνεργαστούμε με νέους που προέρχονται από οικονομικά μειονεκτούσες αστικές περιοχές, όπου ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι παρόντες. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ είναι γενικά φτωχοί και έχουν λιγότερες ευκαιρίες, ειδικά οι νέοι.

CID - Macedonia

Θα συνεργαστούμε με νέους ηλικίας 14 έως 25 ετών, με λίγες ευκαιρίες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μετά το σχολείο. Επίσης θέλουμε να μεταμορφώσουμε την κοινότητά τους και να συμβάλουμε σε θετικές αλλαγές.

Fryshuset - Sweden

Η Fryshuset επέλεξε να συνεργαστεί με μια ομάδα ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-20 ετών, από μια μειονεκτική περιοχή που ονομάζεται Vivalla.

Συνήθως στη Σουηδία, νέοι από τέτοιου είδους περιοχές αισθάνονται ότι έχουν μείνει εκτός, έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και τις αρχές και βασικά αισθάνονται ότι έχουν μείνει εκτός κοινωνίας. Θέλουμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μια πλατφόρμα όπου μπορούν να μιλήσουν για τις ατομικές εμπειρίες τους σχετικά με τη ρητορική μίσους, όπως και για ένα νεαρό μαύρο άνδρα από τη Vivalla ή το Rinkeby. Στη Σουηδία, οι έγχρωμοι άνθρωποι έχουν λιγότερες ευκαιρίες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση σε τέτοιου είδους κοινότητες.

Έχουμε την έντονη αίσθηση ότι αυτό το έργο θα εκτιμηθεί και θα μπορούσε να φυτέψει μερικές ιδέες για ορισμένους από τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν να εργάζονται με τέτοιου είδους ερωτήσεις. Πιστεύουμε επίσης ότι αυτό μπορεί να τους ενθαρρύνει να μιλήσουν για το τι πιστεύουν και τι θέλουν να αλλάξουν. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι μια καλή αρχή για τους νέους μας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να είναι αρκετά γενναίοι για να μιλήσουν για θέματα που αντιμετωπίζουν

MC BIT - Slovenia

Οι συμμετέχοντες μας είναι φοιτητές από την αγροτική περιοχή της περιοχής μας. Σήμερα είναι φοιτητές πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα, Λιουμπλιάνα. Όλοι τους είναι πρώην μαθητές του Λυκείου Črnomelj, οπότε είναι εξοικειωμένοι με το θέμα στο οποίο εργαζόμαστε.

MOJU - Portugal

Η ομάδα μας έχει διάφορα υπόβαθρα, από κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούσες οικογένειες που ζουν σε γειτονιές κοινωνικών έργων με νέους από οικογένειες μεσαίας τάξης. Όλοι παλεύουν με ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την έκφραση του φύλου, τις φυλετικές διακρίσεις, τα ψυχολογικά προβλήματα, τον εκφοβισμό, την ενδοοικογενειακή βία και άλλα.

Από ένα τόσο διαφορετικό υπόβαθρο, καταφέραμε να εργαστούμε σε πολλές θεματικές. Μερικές φορές είναι δύσκολο για την ομάδα να εντοπίσει ένα μόνο βασικό ζήτημα, οπότε αφιερώσαμε τον χρόνο μας για να εξερευνήσουμε διαφορετικές στρατηγικές και θέματα. Έχουμε εφαρμόσει πολλές δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης σε διαφορετικά και συναρπαστικά περιβάλλοντα για να διερευνήσουμε τα ζητήματα, να προωθήσουμε τις δεξιότητές μας για τη σύλληψη και να μας βοηθήσουμε να αναλογιστούμε διάφορες ιδέες. Τέλος, επιλέξαμε διακρίσεις σχετικά με τη φυλή, την έκφραση του φύλου και την πρόοδο στο σχολείο.

Sauga ANK - Estonia

Στόχος μας ήταν να συμπεριλάβουμε νέους από 4 διαφορετικές περιοχές του δήμου Tori (Sauga, Tori, Sindi, Are) για να λάβουμε διαφορετικές απόψεις από τις αναφερόμενες περιοχές. Το Sauga Open Youth Center ξεκίνησε μια ομαδική διαδικασία δημιουργίας και δράσης. Η ομάδα νέων χαρτογράφησε την κατάσταση των νέων στην κοινότητά τους, συζήτησε τις διαφορές, μίλησε για τη ρητορική μίσους και διεξήγαγε διάφορες συζητήσεις σχετικά με το θέμα: πώς εκφράζεται στο σχολείο, στο σπίτι, στη δημόσια σφαίρα, στο κοινωνικό επίπεδο κ.λπ.

Η σύνθεση της ομάδας νέων είναι πολύ διαφορετική. Εξετάσαμε διαφορετικούς οικισμούς όπως κέντρα έλξης, περιφερειακές περιοχές του δήμου Tori, αλλά και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο νέων (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, επαγγελματική σχολή), ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή, και ακόμη την απασχόληση και το κοινωνικό τους υπόβαθρο.

USB - Greece

Η τοπική μας ομάδα αποτελείται από εφήβους που ζουν στα περίχωρα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή ως βιομηχανική περιοχή. Οι βιομηχανικές περιοχές θεωρούνται ανεπαρκείς καθώς δεν υπήρχε σχέδιο κατοίκησης τους. Μετά την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλές περιοχές κατοικούνται τώρα από ανθρώπους σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις.

Η μειονεκτική ομάδα μας είναι νέοι που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο μέρος. Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να συμμετάσχουν τόσο εύκολα ή καθόλου μερικές φορές στην πολιτιστική, πολιτική και εκπαιδευτική εκπαίδευση, τάξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές διαμαρτυρίες κ.λπ. Όλοι ζουν σε διαφορετικές περιοχές του δυτικού τμήματος της πόλης, οι οποίες είναι βασικά μικρές κοινότητες με πολύ λίγες ευκαιρίες για πρόσβαση στην πολιτική-οικονομική και πολιτιστική αρένα της ζωής. Η μετακίνηση στην πόλη και στο κέντρο της, είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι η έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς και τα έξοδα ταξιδιού που πρέπει να φτάσει κάποιος στην πόλη.

YEU - Belgium

Οι τοπικές μας δράσεις θα αναπτυχθούν μέσω του RainbowHouse Brussels (RBH), του οποίου ο κύριος στόχος είναι να υποστηρίξει τα δικαιώματα των LGBTQIA +. Στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε και να εντοπίσουμε τη ρητορική μίσους και τις αφηγήσεις προς το σύνολο των LGBTQIA + και να δημιουργήσουμε μια αντιπαραβολή και μηχανισμούς για να καταστρέψουμε τους διαμορφωτές.

Η τοπική ομάδα νέων που συμμετέχει στο έργο αποτελείται από νεαρά άτομα LGBTQI +, ηλικίας μεταξύ 21 και 29 ετών, που ζουν ή επισκέπτονται τις Βρυξέλλες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινότητά τους. Έχουν καταγωγή εκτός Βελγίου. Οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν πρόσφατα στο Βέλγιο ενώ εκπροσωπούν μια διαφορετική ομάδα από νεαρούς ενήλικες. Έχουν βιώσει διακρίσεις με διάφορους τρόπους - από μη λεκτικά, έως λεκτικά, έως βίαια - είτε στο χώρο εργασίας, στους δρόμους ή ακόμα και στον οικείο κύκλο της οικογένειας. Η διάκριση βασίζεται στον δημόσιο σεξουαλικό προσανατολισμό τους, σε συνδυασμό με άλλους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, όπως η φυλή, το ότι είναι ξένοι ή δεν ταιριάζουν με τα πρότυπα ομορφιάς.